Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Levél Anyucinak

2008.06.22

 

Drága Anyám!

A hatásodra Szabó Magdát olvasok. Für Elise. Nem szeretem a kerekded, nőies mondatait, sem a női írókra jellemző édeskés nosztalgiát. Az önéletrajzi írások sem a kedvenceim, saját magához mindenki bárgyú magasztalással viszonyul. Csak azért merek ilyet írni, mert műveletlen vagyok. Jólesik olvasni ezt a könyvet, mert csak napilapokat és internetes újságokat olvasok, vagy marketing szakkönyveket. Ezen nem kell gondolkodni, és tudom, hogy Neked tetszik. Most éreztem először, mennyire hiányzik egy kis szépirodalom.

Tegnap Múzeumok éjszakáján voltam. Ez egy évente megszervezett esemény, egy éjszaka, azaz délután 6-tól minden múzeumba ingyen be lehet menni. Budapest. Voltam egy fotókiállításon. Sajnos a poént lelőtték, mert a legjobb képekkel reklámozták a kiállítást és már nem volt amit látni. Csak a már leizzadt, kultúra iránt érdeklődő ember-tömeg volt meglepetés. Voltam kortárs művészeti moziban is. Hát ehhez én túl konzervatív vagyok, és egyáltalán nem nyitott az új dolgokra. A kortárs művészet legjobb jellemzője az lehet, hogy kreatív. Mert nem szép, nem jó, nem tanulságos, de lehet hogy újszerű és poénos.

Munkatársak. Van egy ötven körüli pasas. Elmondom a többi paramétert is: kopasz, izzadós, nagyon pocakos és sejpít. Nincs jó autója sem, amivel kompenzálja, és mindig olyan kínai papucsban jár, ami lepcseg. Ki volt adva a parancs, hogy öltözzünk fel elegánsan egyik nap: ő rózsaszín árnyalatokban játszó inget vett magára, és átlátszó vászon nadrágot. Lelkiismeret-furdalás nélkül halálra tudnám éheztetni a szerkesztőség férfi vécéjében,, amit hetente sem takarítanak. Legutóbb azt mondta, hogy ha a románok meg tudják állapítani rólam, hogy nem román az anyanyelvem, akkor valójában egy nyelvet sem tudok igazán, mert szerinte magyarul sem tudok jól.

Anyuci. Nagyon jól érzem magam itt. Szeretem, hogy van múzeumok éjszakája, hogy a kedvenc borom itt van a szomszéd üzletben és 1500 ft, és nem pasztillás murfatlar. Szeretem, hogy az antikváriumban megkapom azt a könyvet amit keresek, és azt is szeretem, hogy van 3 emeletes könyvesbolt, ami éjfélig nyitva van. Szaladni lehet menni a Margitszigetre, és millió ilyesmi. Azt is szeretem, hogy nem ismernek,  ehet láthatatlan lenni, de itt is megnéznek az utcán, néha szépen is. A többi le van. Nem tudok egy nyelvet sem igazán, de eladni nem fognak.

Az agyamat nem nagyon használom, mert nincs mire. A metróban a közlekedésnél néha oda kell figyeljek, hogy ne üljek rossz irányba, de ennyi. Ha megunom ezt a tétlenséget, arrébb megyek. Kiválasztok egy szimpatikus népet, és átlépek. Madonna is jól tartja magát 50 évesen, alig húsznak néz ki, hátulról és messziről, van időm.

A manócska amit Tőled kaptam a könyvespolcon üldögél, és naphosszakat néz ki az ablakon, mereng, hogy minek kell ekkora ronda tűzfal ide, nem tud rájönni.

Anyu. Én nem csodálkozom, hogy Magyarország ott van ahol. Itt betegek az emberek, nagyon betegek. De az is lehet, hogy még nem találkoztam az exkluzív, egészséges emberekkel. Az a baj, hogy nem is hallottam róluk, még legenda szintjén, hogy esetleg volnának. Otthon még a korrupció is olyan jó pirospozsgás, egészséges. Itt fanyar, mű, gennyes.

Főztem húslevest. Finom lett. És ültettem virágokat. Nem is tudtam, hogy tudok húslevest főzni. Félve kóstoltam meg, de jó lett. A saját ruháimat pedig kivasalom. És a vasaló szagáról eszembe jut, hogy mennyit beszélgetünk, amíg Te az Apu ingeit vasalod, a világ nagy problémáiról. És általában meg is oldjuk őket.

Anyuci. Akárhogy nézem, kell legyen valamiféle isten. Higyjél benne. Nem az, akiről a debil pap mesélni szokott, s nem is szakállas, és hárfázni tanítja az angyalkákat egy bárányfelhő mögött (tombol a hold). Apu szokta mondani, hogy a világegyetem állandója a nulla. Csak ő azt hiszi, hogy ő ilyen matek agy, azért beszél számokban. Egyensúly. Kell legyen. Kell legyenek fizikai törvények, történelmi igazságosság, stb. Van rá bizonyíték. Nekem is van rá bizonyítékom. Ezt majd kifejtem részletesebben. Egyetlen logikai hiba ott lehet az egészben, hogy ugye bizonyítottan nem vagyok normális.

  Anyám. A cigiről nem kell lemondani, de hagyd alább.  Ne haragudj, hogy nem írok gyakrabban, de ennél salakosabb levelet minek írjak? Ti kéne vegyetek egy nyaralót a Balatonon, én egyet otthon. Hmm. Otthon veszek nyaralót. Jó vicc. Csináld meg az iwiwedet! Ja, azért a nagyobb otthoni cirkuszokat leírhatnád. Persze nem a szűk családi, hanem a Kossuth utca vs. 30 December. Vettél magadnak valami új cipőt? Én nem! Fülcsit sem. ANYU! Te elveszítetted a holdköves fülcsidet???? Úgy tűnt, mikor otthon voltam.

Puszilok mindenkit össze vissza. Szeretettel:

Kati fiad.  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.