Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A munkanélküli 2. évad

2009.12.28

2009.12.28.

 

A munkanélküli azért hallgatott el, mert feketén dolgozik. Egy portán. És vigyáz egy kislányra. És továbbra is állásokra jelentkezik. És mostanában mindenhonnan visszadobják az írásait. "Tetszik, de nem jó". "Jó, de nem a mi profilunk". A munkanélkülinek kezd hányingere lenni Budapesttől, a budapesti hajléktalanokból, a hajnali és éjszakai egy lére menő egyéniségekből. A munkanélküli szeretne egy olyan kamrát, amely tele van finom befőttekkel, és olyan nagymama féle kamra illata van, esetleg elrejtett finomságok is lehetnek benne.

Visszatérve a portaszolgálatra - fene tudja, miért akarok méég tanulni, és méég tanulni, és stresszes, fontos, felelősségteljes munkahelyet találni és megint felvételizni, és barom főnököknek dolgozni, amikor ez olyan nyugis. Egész nap olvasok, és néha kedves vagyok az emberekkel. A kedvesség nem nagy erőfeszítés, hiszen pár másodercig találozunk, se előtte, se utána, ismeretlenekkel olyan könnyű kedves lenni.

 

2009.12.18.

 

Költözünk, ha minden igaz. Egy icinke picinke kis Futrinka utcai sütőtökbe. Az előnye az, hogy ilyenkor sok sz@rt kidob az ember, megszabadul a barom büdös szomszédjaitól. Meséltem, hogy a szomszéd néha a lábtörlőre végzi a dolgát? A történelmi Margit Híd mellett? A belváros még központjában?

 

2009.12.16. Újabb építő állásinterjú - Budapest jó!

 

Megtörtént eset, neveket megváltoztattam, egyebet semmit. A hirdetés gyanús volt, kíváncsi voltam, meddig vihetem el, aztán meglepődtem, és kellemetlen élmény lett belőle. Hát ez ilyen. Nem kell kiakadni, sok ilyen ember van, és sok hajlandó asszisztens is van.


"Andrássy úti luxus üzlet vezetője dekoratív személyi asszisztensét keresi! - Budapest Fizetés: 450 000 Ft! Kedves, nyitott, odaadó, intelligens Hölgy jelentkezését várjuk.
Fizetés: 450 ezer/hó. Fényképekkel jelentkezzen, hogy legyen esélye az interjúztatásra!"

 

Tisztelt György!

Az expresszen találtam a hirdetést. Csatolva küldöm az önéletrajzomat, kérem nézze át.

Üdvözlettel,
Margit


Kedves Margit!

Rendelkezik azzal a rugalmassággal és nyitottsággal, hogy mindenben támogatni tudja leendő főnökét? Képes és hajlandó akár 24 órát dolgozni? Esti vacsorák, külföldi utak is előfordulnak rendszeresen. A bérezés természetesen átlagon felüli: havi 450ezer nettó/hó.

Üdvözlettel,
György


- Rugalmas vagyok, nyitott, és nem ijeszt meg a 24 óra, már dolgoztam rendkívül hosszú programokban. Azt nem mondom, hogy mindenben támogatom, mert ha lányokat, vagy szerveket exportál külföldre, abban nem. Ha értelmes, hasznos munkát ad, természetesen maximálisan segítem a munkáját. Azt hiszem egy személyes beszélgetés alkalmával több mindenre fény derülhet, hiszen így Ön most előnyben van. Külföld jó, nagyon szeretek utazni.
- Független és mindenre nyitott?
- 95%-igen.
- Akkor kérem küldjön még fotókat, hogy többet lássak Önből.
- Képek csatolva!
- Mik a pontos méretei?
- Sajnos nem tudom. De nem 60-90-60.
- Milyen magas? Mellei mekkorák? A, B, C, D? Kérem küldjön még fotókat, hogy többet lássak Önből.
- Szerintem ezek már nem egy asszisztensi munkakör betöltéséhez feltett professzionális kérdések. Azt javasolom, inkább hagyjuk. Biztosan rendelkezik modell ismerősökkel, valószínűleg lesznek annyira motiváltak, hogy ezekre a kérdésekre is készséggel válaszoljanak. Talán nem érdemes az expresszen hirdetni. További sok sikert!
- Írtam, hogy 450ezerért MINDENBEN ki kell elégítenie főnökét. Azt írta 95% nyitott mindenre. Meggondolta magát? Félreértette? Ha igen, semmi gond, több száz jelentkező van már eddig is.
- Remélem megtalálja a megfelelőt! Sok sikert!
- Őszintén kívánok Önnek is sikert a munkakereséshez, tudom hogy nem könnyű mostanában. Nekem szerencsére van kikből választanom.

 

2009.12.13. Mikróban melegített kapcsolatok

 

Tegnap késő este távirányítóztam. Ismert okokból megálltam egy butító női csatornán. Csakhogy most épp fontos szöget találtak a fején. Egy tipikus, teltkarcsú, dróthajú rövid farmerszoknyás nő filozofált, az életről. 

 

- Az emberek egyáltalán nem értenek már a kapcsolatokhoz. Úgy művelik, ahogy esznek. Gyorsan, beteszik a mikróba, maximumra hevítik, majd pillanatok alatt felhabzsolják, és rohannak is tovább.

 

Nagyon megragadt ez a bölcsesség. Olyan igaza van! Ez a nő kb. 30 éves, valami eladói pozícióban dolgozik, egy étteremben, az Egyesült Államokban. Ettől csak még nagyobb. Mondta még azt is, hogy néha nagyon lehet szenvedni, miközben az ember épp dolgozik a kapcsolatán.

 

A társadalom nem foglakozik azzal, hogy a tagjai érzelmileg is egyre intelligensebbek és képzettek legyenek. Pedig egyre több a kihívás ezeken a területeken is, pont úgy mint a kvantumfizikában. Csakhogy ha az alapokat nem tudjuk rendben tartani, akkor hiába foglalkozunk a kéményekkel. Ez debil hasonlat, de szemléletes.

 

Egy portálon találtam néhány érdekes adatot. Írta: Dr. Mészáros Ádám, 2009. október 27.

 

- kb. 24 ezer válás történik évente Magyarországon.

 

- évente kb. 45 ezren esküsznek örök hűséget, jóban rosszbant.

 

- 1000 házasságkötésből 562 válással végződik

 

- a 80-as években kb. 90 ezer házasság köttetett évente, ebből 300 valamennyi végződött válással.

 

- a válások száma dinamikusan emelkedik, az utóbbi 3 évben például évi 5%-kal

 

- a válóperek 71%-át a feleségek kezdeményezik - ezen el kéne gondolkodnunk, plázacicák!

 

- a két legfőbb válóok a megcsalás, félrelépés, hűtlenség, illetve az alkoholizmusból eredő problémák

 

- 2005-ben a statisztikai adatok szerint 333 ezer elvált férfi és 491 ezer elvált nő volt Magyarországon. Tehát lehet, hogy fél millió gyerek egy szülővel nőtt fel?

 

- ma minden tizedik felnőtt ember elvált a házastársától

 

- korábban 10-14 év után döntöttek válás mellett. 1995-től ez kitolódott 20 évre

 

- sokan tipikus válságidőpontnak tartják a házasság 7. évét. Ez azonban a számadatok szerint nincs így: a statisztikák szerint a hét éve házasok egyáltalán nem szakítanak kiugró számban.

 

Térjünk vissza egy kicsit a mikrókra. Feltételezzük, hogy közelebbről ismerek 30, párkapcsolatban élő embert. Ebből egy felhőtlenül boldog. A többi még működik. Ha elkezdek beszélgetni valamelyik féllel, amelyik legtöbbször lány, akkor a következőket szoktam megállapítani:

 

1. nagyon rossz az illető önismerete, egyáltalán nincs tisztában saját magával

 

2. ő nagyon rossz emberismerő, szerinte mindenki úgy működik, mint ő

 

3. álomvilágban él, azt hiszi, hogy az amerikai romantikus komédiák megtörténnek mindenkivel, csak ő olyan szerencsétlen, hogy nem

 

4. tulajdonképpen nagyon bogaras és egoista, azt hiszi a kapcsolat körülötte forog

 

5. önmagának nem tulajdonít elég  nagy fontosságot, inkább hallgat

 

6. nincs sem elméleti, sem gyakorlati tudása az emberi kapcsolatokról

 

7. nem tud kimászni a szülők védőburkából

 

8. képtelen elfogadni a kritikát

 

9. azt gondolja, valahol mélyen, ő jobbat érdemel

 

10. ismer valakit, vagy ismert valakit akiről azt hiszi, jobb lenne, mint a jelenlegi párja, nem bír feldolgozni és lezárni

 

11. ilyenek...

 

 Persze, mindez a saját, racionális szűrőmön keresztül látszik így. Annyira betegesen csökevényesen infantilisra nevel bennünket a társadalom, hogy csoda, hogy élünk, működünk. Az oktatási rendszer egy csőd, az egészségügy másik csőd, az általános etika és jóérzés satnya és csak nyomokban lelhető fel. Egyszerűen nem tudjuk, hogy hogy kell élni. Lehet, hogy az olaj mellett a lelki tartalékainkat is feléltük? Ki fogja megtanítani a gyerekeinket szeretni, ha mi elvisszük ötévesen a plázába, hogy nézzen ki magának mikulás ajándékot? Mit lehetne tenni, hogy az emberek ezeket a kérdéseket jobban tudják kezelni?

 

Képesek leszünk újra egy délelőttöt eltölteni az ebéd készítésével, miután 20 évig 2 percet melegítettük maximumon a Bumba Papától rendelt házi jellegű kaját? Képesek leszünk valaha az első férjünkkel, feleségünkkel dédszülők lenni, és közben elégedettek is - mondjuk nagyobb százalékban, mint a mai tendencia mutatja? Mi kell ehhez? Tragédia, dráma?

 

 

 

2009.12.10.

 

 

 

Azt hirdetik, hogy rendeljek szörnyet karácsonyra. És, hogy vásároljak és viseljek villogó ördögszarvakat. Valahogy nem jön.

 

 

 

2009.12.09. Voltam könyvbemutatón.

 

 

 

A termés megtekinthető a következő linken: http://www.avarositanya.hu/site/node/1324#comment-19. Azért nem ide írtam, mert kontextusban jobb. El fogok menni orvoshoz, a panaszom a túlzott kritikus kedv lesz. Így egyszerűen nem lehet élni.

 

 

 

2009.12.08. HOVA FELVÉTELIZZEK?

 

 

 

Könyörgöm mondjátok már meg! Környezetmérnök, Környezettan-tanár, Szociológia, vagy kisebbségpolitika mesteri, Nemzetközi tanulmányok, Általános egészségügyi asszisztens, vagy mi a szösz? Január végéig el kell döntsem. Plusz, végezzem el a Máltai Szeret Szolgálat hányásmosó tanfolyamát? Ja, az asztalos és ács, és varrónő OKJ-képzések kimaradtak. Írjak egy idióta vámpíros epres besztszellert? Szakács OKJ? Csináljam meg a Kreatív Hidegzuhany kiállítást? Más neve volt, csak az most nem jut eszembe. ... Jajj, de zavaró, hogy nem jut eszembe. Röviden ennyi kérdésem van. Megtörténhet, hogy a Munkanélküli fejezet egyelőre lezárul, mert lesz állásom, de nem akarok előre inni a medve bőrére. Meglepetééés.

 

 

 

2009.12.05. Buli van!

 

 

 

Sok nagyon eredeti tini szokta ezt mondani péntek, szombat este, a villamoson. Szánalmasan eredeti. Persze én és bogaraim is szánalmasak vagyunk. Szóval, buli volt, házavató. Mindenkinek 1,2,3 egyetemi diplomája volt, mindenki értelmiségi, senki nem proli, mindenkinek drága bőrcipője van.  Kezdtük avatni a házat, az emberek kezdtek inni. Elhangzott egy-két eredeti poén, a háttérben jó zene ment. Avatgattuk a házat, iszogattunk. Aztán egyszer csak én már nem iszogattam, a többiek még mindig. Aztán egyszer csak azon vettem észre magam, hogy sötét volt, és három, nálam idősebb férfi szerűségnek magyarázom a kommunikációs szak hátrányait. Rettentően érdekelte őket, minden amit , mondtam. Néha valaki fényképezett, és olyankor hirtelen valami férfi szerűség megölelt és megjegyzéseket tett. Akkor én hirtelen elkezdtem az albérletünk hátrányait mesélni, ez is borzasztóan érdekelte őket. Arról is meséltem nekik az ölelgetések fejében, hogy a kedvesemmel együtt lakunk több mint egy éve, és minden a legnagyobb rendben.

 

- Ááááá, ko-komolyaaan? Hmm.

 

- Igen. Jó, igaz?

 

- Aha. Figyelj, lassan itt a következő éjszakai járat, én megyek haza.

 

- Hadd meséljek még egy kicsit a kommunikációról, még csak felénél tartottam...

 

Az egy, két, ill. három diplomás férfiszerűségek helyett Meli barátnőmmel ketten indultunk hazafelé. Szánalmas bogaras! De jövő szerdától szombatig megint buli vaan!

 

 

 

2009.12.04.

 

 

 

 

Tegnap elköltöttük az utolsó 3000 forintunkat, egy adventi koszorúra. Szó szerint, teljesen az utolsót. Biztosak voltunk benne, hogy ma jön a fizetés. És ugye máris sejted a poént: nem jött!!! Ha-ha-ha. Ezért írok egy viccet, ami majdnem kijött egy keresztrejtvényben.

 

Oviban, pihenő közben két kisgyerek beszélget:

 

- Én már felvilágosult vagyok, tudom mi a különbség fiú és lány között. Én például fiú vagyok. Megmutassam?

 

- Igen!

 

- Akkor figyelj! Fölemelem a takaróm, és íme: kék zokni van a lábamon!

 

 

 

2009.12.03. Fejvadászat made in China

 

 

 

Még mindig naponta átlagban 5 állásra jelentkezem. Amiről azt gondolom, hogy szívesen végezném, és megfelelek a követelményeknek, oda sos küldöm az önéletrajzomat. Eladótól PR specialistáig minden belefér. Igen, tudom, velem van a baj. Borzasztó hátrány, hogy sok minden érdekel, és mindenben látok fantáziát. Én barom. Még mindig lelkesedéssel várom, hogy végre egy munkaadónak megtetszem, és azt gondolja na jól odatesszük dolgozni. Én pedig dolgoznék, és törekednék a legjobb minőségben elvégezni a munkámat, és társadalmilag hasznos lehetnék.

 

Ma felhív egy fejvadász. Kedvesen hadar, alig értek valamit. Kérdéseket vág a fejemhez, és 2 percem van válaszolni. Szinte semmit nem tudok mondani neki, csak azt, hogy sokmindent szívesen vállalnék, mert munkát és kenyeret akarok. Ez már nem tetszik neki, lekapcsolja a kedves hangot.

 

- Ha találunk olyan lehetőséget, ami Önnek megfelel, azonnal értesítjük.

 

- Na ne szivasson!

 

 

 

Kép

 

 

 

2009.12.01. Naívak

 

 

 

 

 

Kép

 

Gondolkodom az ismerőseimen. Azon is gondolkodom, hogy lehet ilyen alapokkal túlélni.

 

Van, aki azt hiszi, hogy végül úgyis a jó győz.

 

Aki azt hiszi, minden ember jó.

 

Ő mégis meg tudja menteni a világot.

 

A szülei tökéletesek.

 

Olyan tud lenni, mint a legjobb barátja.

 

Előbb utóbb csak megnyeri a lottót.

 

Eljön az igazi.

 

Párkapcsolatban mindig jó az őszinteség.

 

:) és ilyenek. Rossz volt leírni.

 

Je penser, r q la suivant deposer naissance a francais. Qu-est ce que vous dire?

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Can you remain in effect the squeezing

(Aagexencasia, 2018.09.27 14:40)

Poids est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par de vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-5mg-le-prix/

fura

(Szabi, 2009.12.17 09:26)

Egy hét leforgása alatt ketten is kérdezték tőlem, hogy miért vagyunk itt, mi az élet értelme. Méghozzá pont két olyan ember, akikre a leginkább számítottam, hogy pont ők tudnak majd nekem segíteni választ adni erre a kérdésre.

Béla a ló kerestetik!!!

(Kati, 2009.12.16 23:57)

szerintem egy kicsit túl kemény voltál.Kisebbségpolitikusként miért ne tudnék semmit tenni? Szerintem mindennek a legrosszabb oldalát mondtad, de talán ez a reális. Környezetmérnökivel is van egy csomó munkanélküli ismerősöm. Tanárként lehet jóra vinni a gyerekeket, szobrászkodhatom a jövőn. Szociológia, az tényleg hülyeség. Nemzetközivel egyetértek, csak az divat, és azt gondoltam, talán a divatban van ésszerűség, plusz az egész család azért eszi a fejem, hogy a saját szakmámat folytassam, eddig sem hallgattam rájuk, lám, sehol sem vagyok. Egészségügyi asszisztensként lehet anti-csinos ruhákban járni és mindig van munkám, még háborúban is. Néha azt hiszem, hogy az egyetlen lehetőségem a szösz.

Mikróban

(Szabi, 2009.12.14 08:04)

Fura módon ha ezt pont egy érintettnek magyarázom el, leggyakrabban bólogat, bizony de tényleg mennyire igazad van, majd legyint és továbbmegy. Anélkül, hogy észrevenné ezt saját magán.

hm...

(Szabi, 2009.12.09 00:09)

A Kreatív hidegzuhany kiállítás jónak hangzik.

De kizárólag másodállásban szabad ilyesmivel foglalkozni.

Nos szerintem...

(Béla a ló, 2009.12.08 14:03)

-ha munkát, pénzt és hasznos munkát akarsz: környezetmérnöki
-ha sok gyerek frusztráltságára vágysz semmi pénzért akkor: környezettan-tanár
-ha sok bácsit akarsz megkérdezni szombat este a Kálvin téren papírlappal a kezedben, akkor: szociológia
-ha mindig úgy karsz feltünni, mint aki mindenhez ért, de valójában semmit nem szándékszol tenni, akkor: kisebbségpolitika mesteri
- ha úgy érzed, hogy még egy olyan képzésre vágysz amelyik nem ad szakmát és munkát a kezedbe, de gyakorlatilag utána mindent meg tudnál csinálni, de semmiben nem lennél kompetens, akkor: nemzetközi tanulmányok,
- ha szeretnéd, hogy életed végéig 60 fölötti hisztis pasasok udvaroljanak neked miközben naponta perfúziót adsz nekik, akkor: általános egészségügyi asszisztens
- ha úgy gondolod, hogy lelassítod az életed és hagyod magad sodrodni az árral akkor: szösz

Drága, kedves, egyetlen tes(c)o-cskám!

(Kati, 2009.12.08 13:22)

:) Tudod, hogy a legkisebb is számít? A hátteret máris kicseréltem a kedvedért, de nem ígérem, hogy nem teszem vissza.
u.i.: a pasik és a nők pontosan egyformán hülyék, talán a nők egy inciri fincirit jobban is, de azért az a buliszerűség... olyan... olyan... olyan romlott tojás szagú volt, kellemetlen.

Nem szeretem a szájbarágást,

(Szabi, 2009.12.08 07:33)

mert ezzel elveszem a felfedezés örömét. Talán ezért fogalmazok néha tekervényesen, sőt, ennek egy kellemes mellékhatása is van: aki amúgy se értené meg, hamar feladja a fejtegetést. Néha pedig szándékosan hagyok támadási pontot a mondanivalómban, hogy belémkössetek. Bolond módszer, ugye? De én szeretem.
Mivel az ingerküszöb már nagyon magassá vált, néha azért kénytelen vagyok bizonyos esetekben erős túlzásokat és tekervényes gondolkodásmódot használni. Ilyenkor pillanatnyilag nagyon naiv, és látszólag szájbarágó stílusba váltok, az érdekesebb hatás kedvéért. Például:

az emberi szervezet nagyon érdekes, és nem csak azáltal ahogyan működik, erőforrásaival gazdálkodik, betegségek ellen küzd. Mint ahogy egy, a sejtek "szemszögéből" érthetetlen erő és szabályrendszer gondoskodik arról, hogy minden sejt lehetősége szerint igyekezzen küldetésének megfelelni, az embereket is érdekes késztetések irányítják, hogy egy nagyobb szervezet, a társadalom alkotóelemei legyenek.
Mi történik, ha többet megtudsz, vagy akár csak többet gondolkozol, mint a többiek, de azt mondod, hogy eleged van az egészből, mert unod. Valami nem hagy békén. Lendületet ad. Késztet, hogy tegyél valamit, mondj valamit, szétkiabáld az emberek között. Elszaladhatsz ez elől a késztetés elől, de el nem menekülhetsz teljesen. Mondhatod azt, hogy kész, nem akarom, feladom a furcsaságom, és akkor minden jó lesz. Nem lesz, mert szarul fogod érezni magad. Ez elől is el lehet menekülni, ha bemagyarázod magadnak, hogy már nem vagy képes rá, nem vagy elég erős, szárnyaid kihullottak. De nagyon fájni fog egy idő múlva. Ez a fájdalom visszafordít majd, mert annak az emlékét, hogy valaha gondolkoztál, semmi nem képes eltörölni.

...

(tes(c)o, 2009.12.07 21:43)

...talán a háttérszin ez életkedvedet jelképezi? Amikor megnyitottam az oldalt, olyan depi lettem, h majdnem öngyit követtem el magamon. Vidáááááámat! Mit kell tennünk, h az legyen? Szabi igéri nem fog többet 3 tekervényesebben gondolkodni, mert az nem lenne jó, ha a szájadba rágna bármit is.
Uff...szóltam...
Don't worry, be happy now!

u.i. hülye pasik!

így már könnyebb érteni?

(Szabi, 2009.12.04 14:29)

C = láthatatlan, bizonyos körülmények között. Talán.

Azt, hogy legkönnyebben, én is arra értettem, hogy nehéz észrevenni.

Nem olyan könnyű érteni

(Kati, 2009.12.04 11:33)

a régi kérdésedet, mert nem tudom, melyikre gondolsz. Plusz, kettővel tekervényesebben gondolkodsz az átlagnál (erre gondolom rájöttél), tehát nálam akár három teljessel is, ezért nem tudom mire gondolsz. Szájamba kell rágni. Én tudok másnak is hazudni, de akkor mindig érzem, mikor ez épp megtörténik. Ha magamnak hazudok, nem mindig egyértelmű, hogy mikor.

Csak kettő?

(Szabi, 2009.12.03 23:58)

Érted-e már a régi kérdésem lényegét?

valaki

(Szabi, 2009.12.03 23:35)

Az ember saját magának tud a legkönnyebben hazudni.

felyvadászat méjd in bjúdapeszt

(Zoltán, 2009.12.03 21:28)

Munkát és kenyeret akar?
Legalább száz helyre jelentkezett már?
Szinte ingyen elmenne dolgozni?
Nem veszik fel árufeltöltőnek, telefonos operátornak, lóti-futinak, 10 órában klikkelgető robotnak?
Jelentkezzen egyenesen vezetőnek!
Önre van szükségünk!
(Nem viccelünk.)
Próbálta már?

valami

(Kati, 2009.12.03 14:55)

Szerintem vannak olyan emberek, akik bizonyos tekintetben naivak, nem általánosan. Általában fájdalmas a felébredés különböző kellemes álmokból. Kevés C-vel találkoztam, ami azt illeti. Talán 2, összesen. A D szerintem nem szándékosan ilyen, az önismeret megszerzése, a személyiség befolyásolása azért nem olyan könnyű.

P.S.

(Szabi, 2009.12.02 02:04)

Nagyon kreatív az állandó háttérszín-váltás.

hm...

(Szabi, 2009.12.02 02:04)

És hogyan lehet ilyen alapok teljes hiányával túlélni?

Vigyázni kell a "naiv" szó használatával, túlságosan korccsá vált napjainkban. Zavaros értékrendű emberek előszeretettel használják lustaságuk vagy önzésük igazolására mindazok ellen, akik tenni próbálnak valamit.
Naív az, aki tudja, mennyire rossz a világ, mégis bízik abban, hogy élni, küzdeni és boldogulni tud benne, és hogy talál vagy már talált néhány hozzá hasonló lelkes bolondot, akikkel és akikért érdemes élni? Vagy inkább az, aki mindenhez lekicsinylő közönnyel viszonyul, mert a divat azt diktálja?
Igen, van egy széles ilyen társadalmi réteg, amely így él, és mást nem ismer. Túl lusta és kényelmes ahhoz, hogy maga tegyen valamit, mégis aktívan küzd azért, hogy mások kedvét is elvegye. És igen, el fog pusztulni ha így folyatja, mert a társadalmi evolúció törvényei kegyetlenek.

Ki is a naivabb?
A. Aki azt gondolja, minden tökéletes, nem lesz semmi baj.
B. Aki látja, hogy nem minden tökéletes, de majd mások úgyis megoldják.
C. Aki meglátja a sok rosszat, és tervet sző, hogy mindezek ellenére testileg-lelkileg fitt maradjon és másokat is erre buzdítson.
D. Aki meglátja a sok rosszat, és azt mondja: minden elveszett, törjük hát szét azt is ami menthető lenne!

súgó:
C. népesebb, mint sokan gondolnák, és D előszeretettel festi le őket, mint A-t. Ezért sokan közülük nem is tudnak egymásról.

Igen, ez egy ronda, eltorzított propaganda volt. Sok helyen nem tűrnék meg, még szerencse, hogy itt igen.